Skip to content

Стълби

Стълби
Освен за връзка между етажите, стълбите в едно жилище вече имат и своя особена функция – те представляват интериорен акцент, създават уют и индивидуален стил на помещението.  Вътрешните стълби в съвременното строителство са олекотени и многофункционални . Те спестяват пространство, имат декоративна и естетична роля в жилищното помещение.  Стълбищните конструкции в модерните мезонети днес са в различни модификации – вити, окачени, прави, г-образни, дъговидни и т.н. За изработката им се предпочитат материали като стъкло, алуминий и най-вече естествена дървесина. Компанията Паркети Миланов е специализирана както в цялостната направа  на дървени стълби,  така и в облицоването на готови стълбищни конструкции с естествена дървесина .
Няколко са важните фактори, които се взимат предвид при изработката на стълба  – разположението и в помещението , размера и формата на самата стълба и нейната функционалност. Компютрите дават голяма свобода и прецизност в изготвянето на проекта, а 3D визуализацията е практично помагало за придобиване на цялостната представа за стълбата.

Разположението
Архитектурните бюра и  дизайнерските студия  създават облика на жилищните или офис пространствата. Те определят къде трябва да се постави стълбищната клетка – дали за практичност в коридори и преддверия, или във вътрешността на помещението и като декоративен акцент.

Размерът и формата
Стълбите имат т.нар. ходова линия , включваща наклона, височината, ширината и броя на стъпалата, наличието или липсата на междинни площадки. При проектиране и конструиране на стълба, инженерите обикновено използват формулата 2h+b = 62/64cm  , където h е чело на стъпалото, а b – стъпка, т.е. горната част или широчината на стъпалото.

Функционалност
 За правилната експлоатация на стълбата е необходимо да се осигури безпрепятствено преминаване под ръба на отвора. Това определя вида на стълбата – права, Г-образна, П-образна, дъговидна, вита или „пачи крак” със съответната носеща конструкция.
Компанията Паркети Миланов има богат опит в облицоването на интериорни и екстериорни стълби както с естествен паркет, така и с ламиниран. На своите клиенти тя предлага цялостно обслужване  – изработка на проект, изработка на мостри, отговарящи на цветовите естетически търсения на клиента, изработка на метални конструкции за стълбища, облицоване и др.

Имате нужда от консултация?